Spel

Medlemmarna träffas för att spela sina favoritspel men också för att prova och lära sig nya spel tillsammans eller av någon som har förkunskap och visar och förklarar. Läs mer här om vilka typer av spel som är vanligast och exempel på spel inom dessa olika kategorier.


Brädspel

Brädspel är en sammanfattande benämning för den typ av bordsspel där en eller flera personer spelar på en spelplan (ett bräde).

Många traditionella brädspel har i Sverige kallats för sällskapsspel och i vissa fall även konfliktspel. Brädspel avgörs genom slumpen, spelarnas strategiska och taktiska val, eller en kombination av dessa.

Schack, backgammon, shogi, Tic Tac Toe, Go, Xiangqi, Dam och Kalaha är exempel på brädspel som har funnits mycket länge (flera tusen år i vissa fall) och spelas med enkla spelpjäser på ett enkelt bräde. Brädspelen har utvecklats mycket sedan dess och idag finns det en uppsjö av mycket varierande brädspel.

Monopol och Fia med knuff är numera klassiker som de flesta känner till och ännu nyare spel så som Carcassonne och Settlers of Catan har blivit populära som familjespel. Det finns även betydligt mer avancerade spel som till exempel World in Flames och Advanced Civilization med flera tusen spelmarkörer och som kan ta många timmar, dagar eller veckor att spela färdigt. I dagens spel blandas ofta kort och tärningar in i spelen för att få slumpmässighet och ibland är gränsen mellan kortspel och brädspel hårfin. Källa: Wikipedia

Brädspel som spelas i föreningen:


Samlarkortspel

Samlarkortpel (engelska: Trading Card Games, TGC eller Collectible Card Games, CCG) är en blandning av kortspel och samlarbilder. Varje spelare/samlare använder en egen specialkomponerad kortlek med vilken han eller hon spelar mot andra spelare. Samlarkortspel förenar organiserat turneringsspel jämförbart med bridge eller poker med samlande av till exempel hockeybilder. Vissa åtråvärda kort kan vara värda tusentals kronor.

De flesta av spelen är dueller mellan två spelare, men det förekommer även spel lämpade för flera spelare, antingen i lag eller alla mot alla. Spelen går i regel ut på att på ett eller annat sätt göra slut på sin motspelare genom att förbruka hans energier (mana, blood, skadepoäng) eller besegra hans varelser (demoner, monster, vampyrer, stridsvagnsarméer). Centralt i de flesta spel är en eller annan form av resurshantering. Spelarens länder (fabriker, planeter, magiska träd) producerar resurser som kan användas för att köpa (leja, frambesvärja, bygga) olika varelser och det gäller för spelaren att använda sina resurser klokt för att få ut så många varelser som möjligt i spel. Källa: Wikipedia

Samlarkortspel som spelas i föreningen:


Rollspel

Ett rollspel är ett sällskapsspel där deltagaren gestaltar en rollperson, ett alter ego eller rollfigur. Ibland har det även kallats bordsrollspel eller ”penna- och papper-rollspel”. Spelformen är en utveckling av miniatyrstridsspel; det första – Dungeons and Dragons – lanserades 1974.

Rollspel kan utövas på olika sätt. Den vanligaste metoden bygger på en uppdelning av sysslor mellan deltagarna där en agerar spelledare och övriga spelare ansvarar för var sin rollperson. Spelet sker som en dialog där spelledaren beskriver en situation med platser och miljöer och eventuella bifigurer, så kallade spelledarpersoner. Spelarna bestämmer själva vad deras rollpersoner gör eller säger varpå spelledaren svarar genom att beskriva konsekvenserna av dessa handlingar. Proceduren upprepas sedan. Många rollspel har spelregler där rollpersonens egenskaper och kompetenser beskrivs med siffror. Genom att rulla en tärning och jämföra utfallet med rollpersonens värden kan konsekvenserna av en handling bestämmas på ett neutralt sätt. Källa: Wikipedia

Rollspel som spelas i föreningen: